- VELKOOBCHOD
-
Potraviny
-
Těstoviny
- Sýry a mléčné produkty
- Maso a uzeniny
- Olivy
- Olej a ocet
- Káva, sladké a ořechy
- Rajčatové produkty
- Koření
- Mořské plody
- Speciality
- Rýže a luštěniny
- Bramborové noky
- Dresinky a pesta
- Houby a lanýže
- Nakládané potraviny
- Ovoce
- Mouka
- Dezerty
- Polévky
- Pečivo
- Pro pizzerie
- Další produkty
-
Těstoviny
- Sýry
- Maso a uzeniny
- Vína
- Alkohol
- Akční nabídka
- Kontakt
Ca'del Bosco - AnnaMaria Clementi Franciacorta 0,75 l
- -522,72 Kč
kód: 46219.01
(3 561,03 Kč / ks)
Vysoce kultivované šumivé víno, které se bez problémů poradí s kdejakým Champagne. Velmi kultivované aroma s tóny zralého ovoce a chlebovinky s podtextem minerality a vanilky. V chuti mimořádně jemné až hladivé perlení, velmi perzistentní až nekončící. Bezesporu jedno z největších šumivých vín Itálie.
Klasifikace: Franciacorta Riserva DOCG
Poloha: Sever Itálie, Lombardie. Zóna Franciacorta, která je nejvhodnější pro kultivaci odrůd Chardonnay a Pinot. Vynikajcí klimatické podmínky velice podobné těm v Champagne. Vysoké nadmořské výšky, podloží bohadé na minerály, zejména křídové. Stáří vinice 37 let. Výnosnost 5,5t/ha. Staré vinohrady plodí jen vysoce kvalitní hrozny ovšem již jen při vysokých redukcích.
Vinifikace: Ruční sběr do přepravek o obsahu max. 17 kilogramů. Selekce hroznů z nejlepších deseti historických vinic. Jedná se o největší víno sklepu. Využívá se mošt pouze z prvního lisování cca 40% zmáčknutí hroznů. Základní vína jsou vinifikována odděleně a dozrávají cca 7 měsíců v dřevěných sudech Barrique. K výslednému cuvée se používá jen nejkvalitnější víno z deseti různých šarží. V potaz nepřicházejí žádné kompromisy. Po zcelení následuje velice dlouhé druhotné kvašení v láhvi ve sklepích Ca ́del Bosco při stálé teplotě 12°C. Po dégorgement se přidává 7,5 mililitrů likéru. Celkové zrání 6 let a 6 měsíců!
Gasto párování: slavnostní příležitosti, ústřice, kaviár
Teplota servisu: 6-8°C
V roce 1965 se v domě uprostřed lesů (Ca’del Bosco) v okolí městečka Ebrusco usadila Annamaria Clementi Zanella, matka Maurizia Zannela a položila tak základ kultovním vínům regionu Franciacorta. Franciacorta, malá zóna v severoitalské Lombardii, je přezdívána jako malá Francie. Důvodem je mimořádná podobnost klimatických a půdních podmínek s oblastí Champagne. Franciacorta se stala nejlepší oblastí pro výrobu šumivých vín Itálie vyráběných klasickou metodou “Metodo Classico”. Tvůrcem a současně nejvýznamnější osobností vinařství Ca’del Bosco je Maurizio Zanella, který se od samého začátku s velkou vášní a obrovským smyslem pro detail věnoval především zvyšování kvality hroznů. Historie vinařství začíná koncem 60. let, přesněji v roce 1968, kdy Maurizio vysázel první vinohrady v okolí vesničky Erbusco. Ca’del Bosco je dnes známé především pro svá šumivá vína. Ovšem první vína, která začátkem roku 1970 opustila sklepy vinařství Ca’del Bosco pod názvem “bílé a červené z Franciacorta” byla paradoxně tichá vína. Špičková šumivá vína přišla až o několik let později, a sice koncem let osmdesátých. Byla to Franciacorta Brut, Dosage Zero a Annamaria Clementi, klasické cuvé které dnes představuje naprostou špičku z produkce Ca’del Bosco. I v následujících letech se Maurizio poctivě věnoval kultivaci vysoce kvalitních hroznů. Z těchto důvodů vznikla unikátní šlechtitelská stanice, která představuje naprostou špičku stran technologického vybavení, kde se školí i přední vinaři Champagne. Největším vínem je cuvé Annamaria Clementi, které je pojmenováno po matce Maurizia na její počest. Toto víno z fenomenálního ročníku 1996 se zapsalo do dějin italského vinařství, když se stalo vůbec prvním a jediným šumivým vínem Itálie, které je zahrnuto ve sto nejlepších vínech století.
Vysoce kultivované šumivé víno, které se bez problémů poradí s kdejakým Champagne. Velmi kultivované aroma s tóny zralého ovoce a chlebovinky s podtextem minerality a vanilky. V chuti mimořádně jemné až hladivé perlení, velmi perzistentní až nekončící. Bezesporu jedno z největších šumivých vín Itálie.