Kados

Víno ryzí žluté barvy s odlesky zelené. Aroma je komplexní a připomíná zejména luční květiny a lehké tóny vanilky. V chuti je svěží, jemné až hedvábné ovšem živé a dlouhotrvající. Plné s dobrou strukturou.

Vinařství: Duca di Salaparuta
Oblast: Sicilia
Odrůdové složení: Grillo
Klasifikace: IGT
Poloha: Západní Sicílie, v okolí měst Salemi a Gibellina. Vinice v nadmořské výšce 300m.n.m.. Půdy mají různou kompozici s příměsí křemičité hlíny. Hustota výsadby více než 5000 keřů/ha. První ročník produkce 2001. Zimy jsou zde jemné a vlhké, jaro je extrémně suché a větrné. V létě dochází k velkým teplotním rozdílům.
Gastro párování: ryby, mušle, plody moře, drůbež
Teplota servisu: 8-10°C
Velikost lahve: 0,75 l

Vinifikace

Ruční sklizeň plně vyzrálých hroznů vždy v raních hodinách v první polovině září. Selekce hroznů. Jemné lisování. 55% moštu, jen první zmáčknutí, fermentuje 40 dní v malých dřevěných kádích. Na konci listopadu je víno přelito do skleněných nádob, kde ve studených sklepech, kde pokračuje proces dozrávání až do pozdního jara. Víno dozrává před distribucí tři měsíce v láhvi.