Puiatti

puiatti

Vinařství Puiatti najdete ve vinařském regionu Friuli, na severovýchodě Itálie. Přesněji pak v podoblasti Isonzo, která je známá pro své výjimečné podloží, jež tvoří štěrk a jiné kamení. V současnosti hospodaří vinařství s 50 hektary vlastních vinic, které jsou výhradně situovány v kopcích oblasti Isonzo. Podnik založil Vittorio Puiatti v roce 1967. Od samého počátku věnoval velkou pozornost harmonii mezi půdou, odrůdami révy vinné a invencí lidské práce ve smyslu vinifikace vína. Tato nosná myšlenka je
hnací silou vinařství dodnes. Aby odrůda ve spojení s vhodným terroir byla vždy hlavním atributem vína, je ve vinařství Puiatti několik pravidel, jež se nesou skrze veškerou produkci. Zásadním je nevyužívání dřeva pro zrání vín. Nikdy se nenechávají hrozny příliš přezrát, nepoužívá se macerace, což napomáhá svěžesti a ryze čistému charakteru odrůdy, nikdy se nepoužívají komerční kvasinky, proto se o vínech Puiatti dá hovořit jako o přírodních vínech, a v neposlední řadě se rovněž mošt nenechává oxidovat, což opět napomáhá velmi čistému a svěžímu projevu vína. Toto jsou zásady, které již od svého počátku ctí a respektují.
Důsledkem je jsou pak ryze čistá, svěží a odrůdová, terroirová vína, jež jsou skutečným produktem přírody s minimálním zásahem člověka, tak, aby si jednotlivé odrůdy zachovaly svůj jedinečný charakter. Vittorio Puiatti byl v této době se svým stylem výroby vína velmi inovativní a jeho ryze „nerezová“ vinifikace nebyla zcela běžnou metodou. Získala si však svůj respekt a někdy se i
v této souvislosti mluví o „metodo Puiatti“ jakožto o stylu produkce vína.

Sortiment