Grattamacco

gratamaco

Marchesi Incisa della Rocchetta položil základ slávě vín z Bolgheri, když v 50. letech 20. století stvořil víno s názvem Sassicaia. První ročník tohoto unikátního vína přišel na trh v roce 1968 a začal tak psát vinařskou historii Itálie. Přesně o deset let později se jako druhé po Sassicaia zrodilo další kultovní víno z Bolgheri, GRATTAMACCO. Usedlost byla založena v 70. letech na kopci mezi Bolgheri a Castagneto Carducci. Piermario Meletti Cavallari, majitel a enolog v jedné osobě původem z Milána, vždy snil o vlastním vinařství. Hnán tímto svým snem se vydal na cesty, aby našel místo, které by vyhovovalo jeho představám. Na svých cestách v Toskánsku uviděl usedlost Grattamacco a hned pochopil, že je místem, o kterém dlouhá léta snil. V roce 1977 se přistěhoval a začal zde kultivovat révu. Výsledkem a současně jeho debutem bylo víno Grattamacco, které poprvé představil v roce 1982 a stal se tak jedním z nosných pylířů supertoskánských vín. Tento úspěch je výsledek ryze organického přístupu ke kultivaci révy (certifikace AIAB), který přináší dokonalou harmonii mezi zemědělnou činností a přírodou. Vinifikace probíhá v podobném duchu, nejsou používány žádné mechanické čerpadla, aby nedocházelo k ochuzování moštu, celý vinifikační postup probíhá v dřevěných sudech, macerace výhradně v otevřených kádích s ruční “batonage”, zrání pak v sudech z francouzského dubu. Vinařství má v současné době 32 hektarů půdy, z nichž 12 je osázeno révou a 3 olivovníky, zbytek tvoří převážně lesy. Grattamacco se spolu s víny Sassicaia a Ornellaia stalo kultem a absolutní hvězdou toskánských vín. Usedlost od roku 2002 vlastní a provozuje Claudio Tipa, který současně produkuje víno na usedlosti Castello Colle Massari, která patří ke špičce v oblasti Montecucco, a Poggio di Sotto, jež je považována za špičku stran vín Brunello di Montalcino.

Sortiment