Citari

Na kopci S.Martino della Battaglia nedaleko věže postavené na památku historické události Risorgimento, která vydláždila cestu k sjednocení Itálie, stojí společnost Citari. Oficiální datum jeho založení je 1975, ale jeho historie začíná dřív, protože je to příběh vášně a vazby s půdou, která byla přenášena po celé generace. Ve skutečnosti to byl dědeček Francesco Gettuli, který koupil společnost na území, které dobře znal, protože ho navštěvoval jako dítě kdy doprovázel svého otce. Spojení se zemí, které bylo poté přeneseno na jeho dceru Giovannu a její rodinu: její manžel Ugo Mascini a její děti Maria Giovanna a Francesco. Dnes se starají především o chod vinařství s podporou svého otce, chirurga v důchodu, a za pomoci některých věrných spolupracovníků: Simone Rigon a jeho otece Bruna v doprovodu vinařkou Franceskou Fiorentini.

Umístění společnosti Citari patří mezi nejpříznivější, uprostřed dvou renomovaných oblastí s kontrolovaným označením původu, jako jsou Lugana a S. Martino della Battaglia. Mikroklima, Gardské zázemí, a složení jejích půd zvláště je souhra vhodná pro vysoce kvalitní produkci hroznů, kombinovaná s láskou k tradici a moderní enologii, umožnila v průběhu let vyrábět vína se silným územním charakterem a stále silnější osobností.

Z 25 hektarů nemovitostí, které se rozprostírají na morénských svazích vystavených na jihu, je 21 obděláváno ve vinicích s typickým hroznem tohoto území. Morainské půdy, které jsou smíšené s vápnitými jíly bohatými na minerální soli, jsou nejlepší kombinací, která dává vínům sapiditu, jemnost vůní a správnou strukturu.

Ve vinařství se věnuje pozornost pěstování hroznů s udržitelnou metodou a nízkým dopadem na životní prostředí, kde každý den jsou přezkoumány vinné révy a pozorován vývoj hroznů. Sklizeň probíhá téměř všude ručně. Jelikož vinice jsou v blízkosti vinařství, hrozny se zpracovávají do hodiny od jejich sběru, aby byla zachována jejich kvlaita, potažmo kvlaita vína a charakternost odrůd. Velká pozornost je věnována trendu teplot během všech fází zpracování: po rozdrcení je mošt ochlazen a umístěn k fermentaci v izolovaných a kondicionovaných nádržích. Dokonce i během skladování se hroznů, se hrozny uchovávají v chladničkách.

Sortiment