Bertani

bertani

Bertani je historickým vinařstvím, jehož vznik se datuje v roce 1857. Založili ho bratři Giovan Battista a Geatano Bertani severně od Verony v Quinto di Valpantena. Geatano byl expertem v oblasti produkce vína. Své zkušenosti získával ve Francii, kde se učil mimo jiné i od profesora Guyota, jež dodnes považován za jeden z největších mozků v oblasti vinařství. Tyto zkušenosti ho vedly k tomu, že vždy využíval moderní techniky, ať ve vinici nebo ve sklepě. Obé ovšem s citlivým přistupem k místnímu terroir. Velké investice proběhly zejména v oblasti lahvování vína, což v dané době nebylo běžné. Oba bratři ale rychle pochopili, že právě zde je velký potenciál. Proto vesměs velmi brzy byla vína se značkou Bertani vyvážena i do Spojených států, kde již koncem 19. století měla již své ustálené místo v povědomí příznivců dobrých vín. Kvalita patřila vždy k symbolům rodiny Bertani. I proto již v roce 1870 bylo jejich vinařství ikonickým podnikem nominovaným místní zemědělskou universitou. Kvalita místních vín si získala takový ohlas, že se dokonce Soave Bertani objevilo na menu anglického královského Dvora v roce 1937. V poloviě 20. století, když rodina zakoupila statek Tenuta Novare, tak jejich příběh kvality pokračoval dále uplatněním veškerých doposud získaných zkušeností. V roce 1958 uvedli první ročník dnes již legendárního vína Amarone. Dnešní vinařství Bertani čítá přibližně 200 hektarů vinic v nejlepších oblastech v okolí Verony. I nadále ve vinařství pokračuje respect k tradici, která se obratně potkává s inovací, jež je symbiózou, která napomáhá získávat vína té nejvyšší kvality. To je rovněž fundamentálním principem vinařství Betani.

Sortiment